Τι είναι η
Αιμορροϊδοπάθεια

Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροϊδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές που όλοι οι άνθρωποι έχουν στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα δίκτυο από «αγγειακά μαξιλάρια» (vascular cushions), τα οποία δροuν προστατευτικά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και υποβοηθούν στη σύγκλειση του πρωκτού, συμβάλλοντας έτσι κατά ένα μέρος στην εγκράτεια.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι η πάθηση κατά την οποία οι αιμορροΐδες διογκώνονται, χαλαρώνουν και ορισμένες φορές προπίπτουν, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τις ψηλαφήσουμε σαν όζους που προβάλλουν από τον πρωκτό. Σε αυτό το στάδιο, πολύ συχνά αιμορραγούν, ιδίως όταν ερεθίζονται από τη διέλευση σκληρών κοπράνων. Μπορεί να είστε σε θέση να δείτε ή να αισθανθείτε τις αιμορροΐδες γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές) ή μπορεί να είναι εσωτερικές εντός του ορθού, οπότε δεν φαίνονται και δεν ψηλαφούνται.

Όπως για τις περισσότερες παθήσεις της περιοχής, η συχνότητα της αιμορροϊδοπάθειας στον πληθυσμό δεν είναι γνωστή, καθώς οι περισσότεροι δεν αναφέρουν το πρόβλημά τους. Φαίνεται όμως ότι η πάθηση πρέπει να είναι ιδιαιτέρως συχνή και ενοχλητική καθώς τα συμπτώματα εμποδίζουν την καθημερινότητα των ασθενών προκαλώντας έντονη δυσφορία.

Φαίνεται ότι η αιμορροϊδοπάθεια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των παθήσεων που χαρακτηρίζονται ως «παθήσεις της εποχής μας και του δυτικού τρόπου ζωής», καθώς στις αιτίες της παίζουν βασικό ρόλο καθημερινά προβλήματα όπως το άγχος, η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης, κ.α.

Αίτια – Προδιαθεσικοί Παράγοντες της αιμορροϊδοπάθειας είναι τα εξής:

  • Κληρονομική προδιάθεση
  • Δυσκοιλιότητα
  • Παχυσαρκία
  • Μεγάλη ηλικία
  • Εγκυμοσύνη και εργώδης τοκετός
  • Υπερτονία του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού που συχνά σχετίζεται με άγχος, καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης
  • Παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα κατά την κένωση (άνθρωποι που διαβάζουν ή παίζουν με το κινητό ή το tablet έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αιμορροϊδοπάθεια)

Ο στόχος του εξειδικευμένου Κολοπρωκτολογικού ιατρείου είναι να σας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσετε με τον ειδικό τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε θεραπευτικής προσέγγισης και να λάβετε την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία για το πρόβλημά σας.

Λύστε όλες σας τις απορίες
από το πρώτο ραντεβού

online ραντεβού

© 2019 Λευκός Σταυρός - Πολιτική Απορρήτου

Designed by JUST | Developed by digitup

Back to top