Τι είναι η
Αιμορροϊδοπάθεια

Αιμορροϊδοπάθεια - Θεραπεία

Συντηρητική Θεραπεία

 • Θεραπεία της υποκείμενης δυσκοιλιότητας. Αυτό γίνεται είτε με διατροφικές συμβουλές, όπως π.χ. η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (φρούτα και λαχανικά) και νερού, είτε με χορήγηση κάποιου υπακτικού σκευάσματος. Η διατροφή με φυτικές ίνες είναι από τους καλύτερους τρόπους για να επιτύχουμε μαλακές και σχηματισμένες κενώσεις κάτι που θα βελτιώσει τα συμπτώματα. Η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών είναι 20 έως 35g/ημέρα. Ο καλύτερος και πλέον φυσικός τρόπος πρόσληψης είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Για όσους δεν μπορούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών υπάρχουν στο εμπόριο σκευάσματα συμπυκνωμένων φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες για να έχουν την υπακτική τους δράση θα πρέπει να λαμβάνονται με μεγάλες ποσότητες νερού (2-3 λίτρα/ημέρα) και είναι εντελώς ασφαλείς ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφ’ όρου ζωής.
 • Τα θερμά υδρόλουτρα συστήνονται σε καθημερινή βάση (10-15 λεπτά, δύο εως τρείς φορές την ημέρα). Ο ευκολότερος τρόπος είναι η βύθιση σε μπανιέρα με χλιαρό νερό, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση του σφιγκτήρα και την αύξηση της αιματικής ροής στην προσβεβλημένη περιοχή.
 • Τα ψυχρά επιθέματα που υπάρχουν έτοιμα στο εμπόριο, έχουν ένδειξη μόνο κατά τη διάρκεια μιας αιμορροϊδικής κρίσης, δηλαδή όταν οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες, ερεθισμένες και πονούν (υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν οφείλεται σε θρόμβωση, διότι σε αυτήν την περίπτωση τα ψυχρά επιθέματα αντενδείκνυνται).
 • Η τοπική θεραπεία με αλοιφές που υπάρχουν διαθέσιμες στο εμπόριο μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων του πόνου, της φλεγμονής και της φαγούρας. Οι αλοιφές αυτές συνήθως περιέχουν συνδυασμό τοπικών αναισθητικών και υδροκορτιζόνης (αντιφλεγμονώδες) και η χρήση τους δεν θα πρέπει να γίνεται παρατεταμένα.

Ελάχιστα Επεμβατικές Μέθοδοι Θεραπείας

Οι μέθοδοι αυτοί δεν απαιτούν νοσηλεία ή γενική αναισθησία, είναι σε γενικές γραμμές καλά ανεκτές από τους ασθενείς και με σχετικά καλά ποσοστά επιτυχίας. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι ακόμα κι αν αποτύχουν αρχικά, μπορούν να επαναληφθούν, ενώ το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις εξωτερικών αιμορροΐδων. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν:

 • Την ελαστική περίδεση των αιμορροΐδων (rubber band ligation), η οποία αποτελεί και τη δημοφιλέστερη και πιο επιτυχημένη μέθοδο. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός ελαστικού δακτυλίου γύρω από την αιμορροΐδα, με αποτέλεσμα τον «στραγγαλισμό» της αιμορροΐδας και τη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Η αιμορροΐδα τελικά συρρικνώνεται και αποπίπτει. Η τεχνική είναι γενικά ανώδυνη, με ελάχιστες επιπλοκές και τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν το 70-80%.
 • Την σκληροθεραπεία που γίνεται με ένεση μίας χημικής ουσίας στην αιμορροΐδα, που έχει σαν συνέπεια τη συρρίκνωσή της. Η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλες αιμορροΐδες και είναι μάλλον λιγότερο αποτελεσματική από την προηγούμενη.
 • Την καταστροφή των αιμορροΐδων με χρήση laser ή υπερύθρων, ή διπολικής διαθερμίας. Και αυτές οι μέθοδοι φαίνεται ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικές από την ελαστική περίδεση.

Χειρουργικές Μέθοδοι Θεραπείας

Εφαρμόζονται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία και απαιτούν νοσηλεία από λίγες ώρες μέχρι 1-2 ημέρες. Οι χειρουργικές μέθοδοι εφαρμόζονται είτε απ’ ευθείας σε περιπτώσεις προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας (4ου βαθμού), είτε μετά από αποτυχία των προηγούμενων μεθόδων. Οι διαθέσιμες χειρουργικές μέθοδοι σήμερα είναι οι εξής:

 • Η κλασική αιμορροϊδεκτομή, στην οποία αφαιρούνται χειρουργικά οι αιμορροϊδικοί όζοι. Η μέθοδος έχει ποσοστά επιτυχίας άνω του 95% και είναι η παλαιότερη, πιο αποτελεσματική και δοκιμασμένη στο χρόνο (από το 1937). Το μοναδικό της μειονέκτημα είναι ότι έχει μετεγχειρητικό πόνο, ο οποίος μειώνεται καθώς η περιοχή του χειρουργείου επουλώνεται.
  Η κλασική αιμορροϊδεκτομή μπορεί να γίνει με διάφορα μέσα, όπως το νυστέρι, το laser και άλλες εξειδικευμένες συσκευές που κόβουν και καυτηριάζουν τους ιστούς.
 • Η αιμορροϊδοπηξία με χρήση ειδικού συρραπτικού μηχανήματος (PPH: procedure for prolapsed and haemorrhoids) είναι μία αρκετά νεότερη τεχνική, η οποία είναι μεν ανώδυνη, αλλά έχει υψηλότερα ποσοστά υποτροπής και όταν υπάρξουν επιπλοκές, αυτές μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστες.
 • Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (HAL – RAR ή THD). Πρόκειται για πολύ νεότερες τεχνικές, οι οποίες είναι σχετικά ανώδυνες με ταχεία επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Δεν έχουν ιδιαίτερες επιπλοκές αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη σε ασθενείς με 4ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και σε όσους έχουν και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Όλες οι προαναφερθείσες τεχνικές συνοδεύονται από διαφορετικό βαθμό δυσφορίας και πόνου, αλλά και διαφορετική αποτελεσματικότητα και ποσοστά υποτροπής.

Λύστε όλες σας τις απορίες
από το πρώτο ραντεβού

online ραντεβού

© 2019 Λευκός Σταυρός - Πολιτική Απορρήτου

Designed by JUST | Developed by digitup

Back to top