Τι είναι η
Ραγάδα Δακτυλίου

Ραγάδα Δακτυλίου - Θεραπεία

Οι στόχοι της θεραπείας για τις ραγάδες του πρωκτού είναι οι εξής:

1. Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας
2. Η ανακούφιση από τον πόνο
3. Η θεραπεία της υπερτονίας του έσω σφιγκτήρα
4. Η τελική επούλωση της ραγάδας

Η συνήθης αρχική θεραπεία είναι συντηρητική με φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρωματικά μέτρα για τη δυσκοιλιότητα και τον πόνο και περιλαμβάνει:

1. Δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αύξηση της κατανάλωσης νερού.
2. Μαλακτικά των κοπράνων και υπακτικά.
3. Τοπικές αλοιφές και θερμά υδρόλουτρα που αποσκοπούν στην χαλάρωση του σπασμού του έσω σφιγκτήρα, καθώς και τοπικά αναλγητικά.
4. Γενικότερες συμβουλές που βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση της ραγάδας, αλλά και στη μακροπρόθεσμη υγεία της περιοχής (π.χ. άσκηση, απώλεια βάρους, διατροφή).

Τα μέτρα αυτά είναι επιτυχή στο 60-90% των ασθενών. Ωστόσο, σε ορισμένους ασθενείς υπάρχουν υποτροπές της ραγάδας. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι επιτυχής σε πάνω από 95% των περιπτώσεων.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της ραγάδας έχει ένδειξη όταν αποτύχουν όλα τα παραπάνω συντηρητικά μέσα και αφού πρώτα έχουν δοκιμαστεί για αρκετό χρονικό διάστημα (1-3 μήνες).

Η επέμβαση εκλογής στις μέρες μας είναι η πλαγία έσω σφιγκτηροτομή, η οποία πραγματοποιείται στο χειρουργείο, υπό γενική αναισθησία.

Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότερος από τον πόνο που προκαλεί η ίδια η ραγάδα. Κατά την επέμβαση κόβεται ένα μικρό μέρος του σφιγκτήρα, ώστε αυτός να χαλαρώσει. Αν ο χειρουργός το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να αφαιρεθεί και η ίδια η ραγάδα, ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση. Τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης αγγίζουν το 100%.

Η κύρια ανησυχία μετά το χειρουργείο είναι η ανάπτυξη ακράτειας. Μια ήπια και παροδική μορφή ακράτειας (κυρίως στα αέρια και τα υγρά) μπορεί να εμφανιστεί (σε ποσοστό μέχρι 35% των ασθενών). Τα συμπτώματα ήπιας ακράτειας συνήθως διαρκούν γι όσο χρόνο κάνει να επουλωθεί η ραγάδα και στη συνέχεια υποχωρούν.

Λύστε όλες σας τις απορίες
από το πρώτο ραντεβού

online ραντεβού

© 2019 Λευκός Σταυρός - Πολιτική Απορρήτου

Designed by JUST | Developed by digitup

Back to top